Etter å hatt et par fine turer ut i buldreparadiset Ersfjorden siden sist innlegg, er det vel på tide med en ny oppdatering. Fikk påpakning av en ufør førtiåring i Ersfjordbotn at det skjedde for lite på denne bloggen.
For mange klatrere som har vært med i ¨gamet¨ lenge kan buldring virke som en ny og ungdommelig gren innenfor klatresporten. For mange kan denne formen for klatring virke som klatring i sin reneste form. Ikke mer styr med tau, slynger, seler og all annet tjafs.
Her er idealet å komme seg opp en ren linje på et stykk klippe eller helst på en frittstående stein, så effektivt og elegant som mulig. Som så mange andre trender kommer også denne aktiviteten fra utlandet. Frem til i dag så har vi så godt som mulig fulgt denne trenden med stor iver. Men det viser seg at selv denne unge grenen også er i utvikling.
Dette viste seg relativt nylig, da noen sterke buldrere bosatt i Tromsø frigjorde fra seg disse sjaklene og så seg ikke lengre kuet av gjeldende etikk og stil. I stedet for å begrense seg til en stein av gangen, så begynte disse heltene å se på mulighetene mellom steinene. Vi kan godt kalle dette et paradigmeskifte innen klatresporten. Det har på nytt dukket opp en ny gren som på mange måter bygger en bro mellom ung og gammel i klatremiljøet. Fjellbuldring vil være det beste begrepet for å beskrive denne nye trenden. med introduksjonen av nye impulser og trender, trenger man også nye regler og normer. Disse er greie å få på bordet med en gang, for å hindre at ting sklir ut. For det første så gjelder regelen om sporløs ferdsel i denne disiplinen, det vil si at det er ikke lov å tilrettelegge noe for å gjøre en potensiell bestigning mer behagelig. Det er ikke lov til å fjerne mose, lav eller annet bøss. Hvis dette alikevel skulle dukke et behov for pussing, så er dette kun lov å gjøre på ¨led¨. Alt annet vil bryte med gjeldene etikk for området. Antallet klassiske bulder, spesielt i Ersfjorden vil nå bli doblet som følge av denne åpenbaringen. Det har allerede blitt etablert to slike klassikere i Ersfjorden, og det vil bare bli flere.
Ellers har det blitt etablert flere nye buldere i en mer tradisjonell(trangsynt) stil i samme området. Thomas og Eskil pusset frem en flott 6C egg, Frå Jalta til Malta. Jeg tror denne bulderen må ha de snilleste takene i ura.
Magnus pusset og gikk en annen kul egg, en 6A greie som starter til venstre for den ¨new school¨ superklassikeren Uranuspassasjen. Det ligger forresten en annen grei bulder rett ved siden av, tror den kalles Venuspassasjen.
Eskil ¨who's your daddy¨ Selvåg koser seg på den nye klassikeren Bålnissa, dette bulderet representerer en ny tid for klatresporten. Jeg vil tro det er smart av klubben å tenke på å sett i gang tiltak for å kunne håndtere de enorme antallet av klatrere som kommer til å valfarte til Ersfjorden for å prøve seg på denne testpiecen.
(Det er på ingen måte akseptabelt å fjerne mosen som ligge mellom blokkene. Blir denne fjernet vil ikke en aktuell bestigning godkjennes)
Thomas i godt driv på Frå Jalta til Malta
PH på den nye klassiske 6Aen til Magnus
Magnus på vei inn fremtiden med et tidlig forøk på Uranuspassasjen.
¨Times are a changing¨
For dere som syntes det ble litt for mye inntrykk med den nye stilen. Her er et bilde som viser hvordan ting pleide å være.
undertegnede aktiviserer magemusklene på Feit og svak. Fin bulder til å være av den gamle skolen.
Petter